" Man är ingen äkta tjej om man har autism "

Publicerad 2016-01-31 09:00:00 i Allmänt,

Det finns en tjejgrupp på internet som heter Honey & the Bees.
Deras regler är följande för att få vara med:
 
 
Jag gick med i denna grupp därför att jag tyckte det var en kul grej då jag själv är tjej.
Efter ett kort tag blev jag sparkad från gruppen utan att ha brutit mot en endaste regel bara för att jag är jag.
Hur gick detta till?  Jo det ska jag tala om nu. 
 
Ni ser regel 1 att man måste vara tjej för att få vara med i gruppen. Stora frågan är hur adm. vet att det är en tjej och inte en kille som utger sig för att vara tjej. Ja, det kan ju vem som helst förstå att det inte är lätt att veta i en värld som internet där man hur enkelt som helst kan låtsas vara någon annan. Så vad går då adm. på? 
* Ser om det finns bilder som talar om det är en tjej eller kille? - Nopp!
* Ser om personen har vänner som kan bekräfta att denna tjej verkligen är en tjej? - Nepp!
* Ser om personen uttrycker sig på ett mer manligt sätt än ett kvinnligt sätt - Ja!
 
Jag blev alltså sparkad från gruppen för att jag inte ansågs vara en äkta tjej då jag inte skrev på ett kvinnligt sätt.
Jag vet inte exakt vad det var (vilken mening) som gjorde att jag fick kicken. Kanske var det att jag aldrig haft någon dröm om att gifta mig som gjorde det, eller att jag tyckte att människor som gillar att ligga runt förtjänar lika mycket respekt som människor som väljer att leva sitt liv med en endaste partner. Kanske var det för att jag avskyr selfies och outfits hetsen som gjorde det, eller att jag har drömmar om större saker än om killar, smink och mode. 
 
Ett kort tag efter fick jag prints från min vän där fler i gruppen berättat att de blivit anklagade för att vara en kille på grund av vad personen valt att ta upp för ämne. Så denna grupp rensas flitigt bort dessa så kallade "oäkta tjejer" och har kvar tjejer som tjejer förväntas vara  både år 1966 men tydligen även idag år 2016. Med andra ord normen: "som kvinna är du till för att vara vacker och passa upp din man och din familj, utan dem eller ditt utseende är du ingenting. "
 
Jag ska vara ärlig. Majoriten av mina tjejkompisar påminner ganska mycket mig själv.  De flesta tjejer jag känner puttar emot att vilja ha en relation med en man och lever hellre fritt som singel. En del tjejer jag känner har bestämt sig för att aldrig skaffa barn. En del tjejer jag känner är hellre tillsammans med andra tjejer än med killar. Jag skulle nog ha svårt att ha tjejkompisar som sätter högre värde på män och på äktenskap än på sig själva. Men för det betyder det inte att jag ser dessa tjejer som oäkta tjejer bara för de inte påminner om mig själv.
Så till Honey and The Bees, varför inte lägga till i den första regeln  "tjejer som inte är som oss, tex. tjejer med autism undanbedes vänligen." Ja, det hade varit diskriminerande med en sådan regel. Men hellre det än att få höra att man är en oäkta tjej. 
 
Nu ligger jag här på soffan hos den bästa killen jag känner (efter Malte). Inget äktenskapstvång. Inget kärnfamiljstvång. Här får jag bara vara jag. Blev dock tvungen att fråga igår om han tyckte jag var mer som en kille än som en tjej. Han tog inte den frågan seriöst. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är less på folks fördomar och diskrimineringar om mig hela tiden. Den dagen det slutar är också den dagen jag kommer känna att jag vunnit mitt eget världskrig om att få bara vara jag i det stora samhället. 
Tjej eller inte? - Det är frågan.
 
 
Vill du hjälpa barn eller vuxna med autism med tex, mediciner, läkarkostnader eller aktiviteter? Det kan du göra genom att köpa prylar i vår webshop på denna sida: http://frihetsfjarilen.storedo.com/
Vill du stödja oss på något annat sätt så kan du läsa mer om hur du gör det här: http://frihetsfjarilen.se/st%C3%B6d%20frihetsfj%C3%A4rilen-2.html


Igår kom jag på något viktigt

Publicerad 2016-01-24 09:00:00 i Allmänt,

Jag har alltid varit väldigt sparsam när det kommer till det mesta. När jag var liten blev jag kallad för hamstern ut av mina syskon. Tror dom alltid var avundsjuka för att jag hade kvar mitt godis och mina pengar när deras var slut.
 
 
En gång hade jag som mål att jag skulle spara till tusen kronor (det var mycket pengar när jag var liten) och när jag väl fått tusen kronor skulle jag påbörja ett av mina första stora projekt i livet - skaffa en katt.
Igår när jag var på väg hem från kontoret så började jag tänka på en annan händelse när jag var liten.
Jag var sju år och Gyllene Tider hade precis släppt en samlingsskiva. Min storebror frågade om inte jag och han skulle gå ihop och köpa denna skiva tillsammans (vilket kostade mycket pengar på den tiden). Jag tyckte det var en bra idé. Jag la pengar i glasburken min brorsa märkt "Gyllene Tider" och han la sina pengar där också. När jag beskådade burken så kände jag hur fel det kändes då jag lagt dit alla sedlar och han bara lagt dit några mynt. Jag var tillräckligt gammal för att förstå att att sedlar var värda mera än mynt. Jag ifrågasatte min brorsa och sa att det inte kändes helt bra då jag lagt "lappar" som jag kallade sedlarna och han bara lagt mynt i burken. Då svarade han: "Men det är min idé och den är värd en del pengar." Jag funderade lite och tänkte att det lät väl bra.
Någon vecka senare blev vi osams. Jag kände att den här personen ville jag inte längre göra affärer med så jag gick och tog tillbaka alla mina "lappar". När min brorsa märkte det så sprang han upp till mitt rum och bad om ursäkt och kunde i stort sett göra vad som helst för att få fortsätta samarbeta med mig. Jag tänkte till igen och jag ville ju väldigt gärna ha den där skivan och trots att hans mynt var värda lite så skulle det gå fortare att få skivan om vi samarbetade.  
När vi väl köpte skivan lyssnade jag på den under hela min uppväxt. 
 
 
Det jag vill ha sagt med det här inlägget är att jag har alltid vetat pengars värde och jag har varit försiktig när det kommer till pengar.
Det jag kom på igår när jag var ute och gick var att jag alltid har haft bra egenskaper. Jag har alltid varit bra på något.
När jag var sju år mådde jag inte bra och jag har alltid tänkt fram tills igår att det var när jag var vuxen och började må bra som jag också började bli duktig på saker. Men så är det inte. Jag såg aldrig det jag var bra på helt enkelt.
Så om du är en person som läser detta inlägget och är mitt i skiten då livet är piss och du inte känner att du är bra på något så är jag säker på att det inte alls stämmer. Tror att alla människor är bra på saker men när vi mår som sämst ligger vårat och hela samhällets fokus på det som gör att vi mår dåligt.
Men visst är det läskigt att jag inte förrän igår kom på att jag som alla andra faktiskt hade bra egenskaper redan som liten.
 
 
Vill du hjälpa barn eller vuxna med autism med tex, mediciner, läkarkostnader eller aktiviteter? Det kan du göra genom att köpa prylar i vår webshop på denna sida: http://frihetsfjarilen.storedo.com/

Vill du stödja oss på något annat sätt så kan du läsa mer om hur du gör det här:

http://frihetsfjarilen.se/st%C3%B6d%20frihetsfj%C3%A4rilen-2.html
Liknande inlägg

Om

Min profilbild

Amanda

Välkomna till Frihetsfjärilens blogg! Här skriver Amanda blandat om föreningens nyheter och sina egna erfarenheter av att leva med autism.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela